FABS
The Federalist Anarchist Beat Society
Det Føderalistiske Anarkistiske Beat Sambandet


 

 

ØRTEN GREP OG SANNHETEN
ET BIDRAG TIL NORSK PUNKHISTORIE

FABS' SVAR PÅ SURMAGET KRITIKK

AD ANARKOPØNK-OPERAEN 'BALLADEN OM EXTERAZY GRAX'

Anmeldelsen av FABS og Graxelaget når det gjelder Anarkopønk-operaen Exterazy Grax, av Geir Rakvaag i Nye Takter og av Trygve Mathiesen i pønkboken hans, er usedvanlig surmaget og feilslått. FABS har alltid fått gode kritikker i media og er ikke vant med drittslenging fra kritikere, så her er det noe som ikke stemmer. FABS, også med Graxelaget, trakterer instrumentene bra, til tross for at Rakvaag gir uttrykk for det motsatte. Objektivt sett er både spillingen og sangen stort sett bra og også avansert. Dernest er lydkvaliteten på FABS cden [samlecden FABS 1967-2008, hvor hele Graxeplaten er med] bedre enn på vinyl-plata.

Dersom en har den oppfatning at pønk kun består av tre grep for å være sann, som Mathiesen antyder, så er naturligvis Balladen om Exterazy Grax ikke god pønk, for det er ørten grep/akkorder på pønkrock-operaen – både dur og moll, og ikke tre. Men FABS mener bestemt at pønken ikke skal begrense seg til tre-fire grep for virkelig å være god musikk og god pønk.

Dernest er Graxe-platen gjort slik at det er en stigning i programmet, side B blir stadig mer pønkete, mens side A representerer spark til ukebladsromantikk, norsk-toppen og det overdrevne konsum-samfunnet, på en satirisk og harselerende måte, med ballader, reggae og noe ikke-pønk rock. Det er ikke noe pønk på side A, bare satirisk rocke-opera. Det kan virke som Rakvaag bare har spilt de tre første låtene på side A, eller bare side A, som ikke er pønk, og vurdert ut i fra dette. Da blir naturligvis kritikkens konklusjon dårlig pønk. Vi vil imidlertid påstå at de to siste låtene på side B, Han er troende og Feit Føderal Pønk, er noe av det beste som er laget av norsk pønk, og kunne godt vært gitt ut på en single for seg. Og det er ikke slik at all god musikk skal være pønk heller.

Det skulle ikke forundre oss om Rakvaag og Mathiesen er skap-marxister, og reagerer på det åpenbart anarkistiske budskapet på Graxeplaten, som går både i det kritiske og konstruktive perspektivet. Da er ikke aggresjonen vanskelig å skjønne. Det er videre med Exterazy Grax operaen, som med det meste av avansert musikk, at den blir bedre jo mer man lytter, også til detaljer og finesser. Hør hele greia flere ganger, så stilner nok den surmagede kritikken, og flere melodier blir sittende i øret. Musikken er lagd slik, og vi vet av erfaring at det virker slik. Graxeplaten ble godt mottatt i anarkistkretser, og den er morsom. På gjenhør, hilsen FABS.


MORE INFORMATION? USE THE FOLLOWING LINKS:

Contact the FABS HUB - Click here!

GO TO FABS FANCLUB'S WEB - CLICK HERE!

Join the FABS Fanclub - Contact FABS Fanclub - Click here!

GO TO FABS' HOMEPAGE - CLICK HERE!

Links